فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 75 (خرداد1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی بشارت*، زینب مسرت صفحات 265-274
    زمینه

    اهمال کاری به عنوان نقص در خودتنظیم گری، یکی از عوامل اصلی در بسیاری از مشکلات شخصی و بین شخصی محسوب می شود.

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس اهمال کاری ناب شامل همسانی درونی، پایایی بازآزمایی، روایی همگرا و تشخیصی (افتراقی) و روایی سازه بود.

    روش

    چهارصد و هشتاد و هفت دانشجو (263 دختر، 224 پسر) از دانشجویان دانشگاه تهران به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس اهمال کاری ناب (PPS)، مقیاس کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS)، مقیاس استحکام من (ESS) و مقیاس سلامت روانی (28-MHI) را تکمیل کنند.

    یافته ها

    پایایی بازآزمایی و همسانی درونی مقیاس اهمال کاری ناب در حد رضایت بخش مورد تایید قرار گرفت. روایی همگرا و تشخیصی (افتراقی) مقیاس اهمال کاری ناب از طریق محاسبه ضرایب همبستگی آن با ابعاد کمال گرایی، استحکام من و شاخص های سلامت روانی در مورد شرکت کنندگان بررسی شد. نتایج ضرایب همبستگی پیرسون نشان داد که بین نمره شرکت کنندگان در مقیاس اهمال کاری ناب با کمال گرایی خودمحور (p<0/001)، استحکام من (p<0/001) و بهزیستی روانشناختی (p<0/001) همبستگی منفی و بین نمره اهمال کاری دانشجویان با کمال گرایی دیگرمحور (p<0/001)، کمال گرایی جامعه محور (p<0/001) و درماندگی روانشناختی (p<0/001) همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. این نتایج، روایی همگرا و تشخیصی مقیاس اهمال کاری ناب را تایید می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج اولیه تحلیل عاملی اکتشافی وجود یک عامل کلی اهمال کاری را برای مقیاس اهمال کاری ناب تایید کرد. بر اساس نتایج این پژوهش، مقیاس اهمال کاری ناب برای سنجش این سازه در نمونه های ایرانی از پایایی و روایی کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: مقیاس اهمال کاری ناب (PPS)، پایایی، روایی، روانسنجی
  • لیلا بهنیا، شهره قربان *، جواد خلعت بری صفحات 275-286
    زمینه

    تحقیقات حاکی از وجود رابطه دلبستگی ناایمن و والدگری ناکارآمد با خشونت خانگی است؛ این در حالی است که مطابق با مبانی نظری، روان بنه های سازش نایافته اولیه می توانند میانجی گر این رابطه باشند.

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی رابطه دلبستگی ناایمن و والدگری ناکارآمد با خشونت خانگی با میانجی گری روان بنه های سازش نایافته اولیه بود.

    روش

    این تحقیق همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان در شرف طلاق مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی شهر تهران تشکیل دادند. حجم نمونه نهایی این پژوهش شامل 433 نفر بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار شامل پرسشنامه های سبک های دلبستگی هازن و شاور (1987)، ابعاد والدگری رابینسون و همکاران (2001)، روان بنه های سازش نایافته اولیه یانگ (1988) و خشونت خانگی رونما نوری (1387) بود. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات تحلیل مسیر بود.

    یافته ها

    دلبستگی ناایمن و والدگری ناکارآمد هم به صورت مستقیم و به صورت غیرمستقیم از طریق روان بنه های سازش نایافته اولیه با خشونت خانگی در زنان در شرف طلاق رابطه مثبت معناداری دارد (0/01≥P).

    نتیجه گیری

    این بدان معنی است که دلبستگی ناایمن و والدگری ناکارآمد باعث شکل گیری اکثر روان بنه های سازش نایافته اولیه می شوند و از طریق همین روان بنه ها در مراحل بعدی زندگی، زمینه خشونت خانگی را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، طلاق، دلبستگی ناایمن، والدگری ناکارآمد، روان بنه های سازش نایافته اولیه
  • طیبه قاسمی، حمیدرضا عریضی*، زهره موسوی صفحات 287-296
    زمینه

    تحقیقات نشان داده است که قلدری سازمانی منجر به  ایجاد آسیب های روانشناختی و هیجانی در بین کارمندان می شود. آیا با آموزش نظم جویی هیجانی می توان به کاهش این آسیب ها کمک کرد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش نظم جویی هیجانی بر قلدری ادراک شده و عملکرد شغلی کارکنان زن سازمان تربیت بدنی انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام زنان شاغل در سازمان تربیت بدنی استان اصفهان بود که در سه ماهه پاییز سال 1397 مشغول به کار بودند. در این پژوهش تعداد 30 زن شاغل در سازمان تربیت بدنی استان اصفهان با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه آزمایش آموزش نظم جویی هیجانی (گراس و تامپسون، 2007) را در قالب 8 جلسه آموزش گروهی دریافت کرد. پرسشنامه های مورد استفاده شامل پرسشنامه قلدری سازمانی ادراک شده (محقق ساخته) و پرسشنامه عملکرد شغلی (هرسی و گلداسمیت،1990) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش نظم جویی هیجانی مانند افزایش تجربه های مثبت و کاهش هیجانات منفی بر قلدری ادراک شده و عملکرد شغلی کارکنان زن سازمان تربیت بدنی تاثیر معناداری داشته است (p<0/0001). اندازه اثر آماری آموزش نظم جویی هیجانی بر قلدری ادراک شده و عملکرد شغلی کارکنان زن سازمان تربیت بدنی به ترتیب 67 و 53 درصد بود. 

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که آموزش نظم جویی هیجانی به افزایش عملکرد شغلی و کاهش قلدری ادراک شده در کارکنان زن سازمان تربیت بدنی منجر شده است.

    کلیدواژگان: آموزش نظم جویی هیجانی، قلدری ادراک شده، عملکرد شغلی
  • الناز انصافی، اکبر عطادخت*، نیلوفر میکائیلی، محمد نریمانی، رضا رستمی صفحات 297-306
    زمینه

    مطالعات زیادی نشان داده است که  درمان های غیرتهاجمی اثرات مثبتی بر کاهش نشانه های مرضی اختلال وسواس -  ناخودداری دارد. اما آیا می توان با یک مطالعه فراتحلیل به نتیجه مثبت رسید؟

    هدف

    در این پژوهش، با استفاده از فراتحلیل به بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای و تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای مکرر بر نشانه های مرضی در بیماران مبتلا به اختلال وسواس - ناخودداری پرداخته شد.

    روش

    10 پژوهش برای انجام این فراتحلیل انتخاب شدند. منابع جستجو در این پژوهش عبارتند از: مجلات علمی - پژوهشی در حیطه روانشناسی، پایگاه های اینترنتی از جمله پاب مد، ساینس دایرکت، اسپرینگر و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی که بر اساس شرایط روش شناختی، موضوع و طرح پژوهشی انتخاب شدند. سپس اندازه اثر برای هر پژوهش محاسبه گردید.

    یافته ها

    طبق نتایج این فراتحلیل میزان اندازه اثر ترکیبی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای (0/0028=p) و تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای مکرر (0/0069=p) بر کاهش نشانه های مرضی وسواس - ناخودداری طبق جدول کوهن معنادار و بالا می باشد.

    نتیجه گیری

    درمان های غیرتهاجمی اثربخشی بالایی بر کاهش نشانه های مرضی وسواس - ناخودداری در بیماران مبتلا به اختلال وسواس - ناخودداری دارند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، اختلال وسواس - ناخودداری، فنون غیرتهاجمی تحریک مغز
  • علی محمدزاده، اکبر رضایی، الهه علی زاده * صفحات 307-316
    زمینه

    سبک های دلبستگی و ریخت های شخصیتی از مولفه های تعیین کننده در روابط صمیمی زوجین از جمله رضایت از زندگی و رضایت جنسی است. مسئله این پژوهش کمبود داده های کافی در ارتباط با رابطه سبک های دلبستگی و ریخت های شخصیتی با رضایت زندگی و جنسی با در نظر گرفتن اثرات تعاملی بین آنها است.

    هدف

    هدف از این پژوهش مقایسه میزان رضایت از زندگی و رضایت جنسی با توجه به سبک های دلبستگی در دو ریخت شخصیتی a و b بود.

    روش

    این پژوهش علی مقایسه ای  بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان متاهل دانشگاه پیام نور مرکز تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بود که بالغ بر 7000  نفر بودند. 400 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. پرسشنامه های رضایت از زندگی داینر (2008)، رضایت جنسی هادسون (1981)، سبک دلبستگی هازن و شیور (1987) و ریخت شخصیت بورتنر (1967) روی این افراد اجرا گردید و در انتها بعد از حذف تعداد 15 نفر از نمونه ها به دلیل وجود خطا در پرسشنامه ها، تحلیل واریانس دو عاملی برای تعداد 385 نمونه انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این بود که میزان رضایت از زندگی از تعامل بین نوع سبک دلبستگی افراد و ریخت شخصیت آنها تاثیر می پذیرد، به گونه ای که افرادی با سبک دلبستگی ایمن در هر دو نوع ریخت شخصیت از میزان رضایت از زندگی بالاتری برخوردار بودند(0/05>p).  این در حالی است که میزان رضایت جنسی افراد از نوع سبک دلبستگی و ریخت شخصیت و تعامل بین این دو مولفه تاثیر نمی پذیرد (p>0/05).  

    نتیجه گیری

    میزان رضایت از زندگی افراد از نوع ریخت شخصیتی آنها با توجه به نوع سبک دلبستگیشان تاثیر می پذیرد.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، رضایت جنسی، سبک دلبستگی، ریخت شخصیت a و b
  • علی شیخ الاسلامی*، شکوفه رمضانی صفحات 317-326
    زمینه

    مطالعات مختلف نشان دادند که امیددرمانگری اثرات معنی داری  بر بهبود کیفیت زندگی، امید و بهزیستی روانشناختی، حرمت خود  و کاهش تنیدگی، اضطراب و افسردگی افراد دارد. آیا این درمان می تواند بر بهبود کیفیت زندگی مردان دارای ناتوانی جسمی - حرکتی نیز موثر باشد؟

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی امیددرمانگری گروهی مبتنی بر نظریه اسنایدر بر کیفیت زندگی مردان ناتوان جسمی - حرکتی بود.

    روش

    این پژوهش نیمه‏آزمایشی با طرح پیش‏آزمون - پس‏آزمون با گروه گواه بود. جامعه‏ی آماری پژوهش را تمامی مردان ناتوان جسمی - حرکتی تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر کامیاران در سال 95-1394 تشکیل می دادند.تعداد 30 نفر  با استفاده از روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. شرکت‏کنندگان گروه آزمایش، امیددرمانگری (اسنایدر، 2000) را طی 8 جلسه دریافت نمودند. برای جمع‏آوری داده‏ها از فرم کوتاه پرسشنامه‏ی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1991) استفاده شد. داده‏ها با روش آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    امیددرمانگری بر کیفیت زندگی مردان ناتوان جسمی - حرکتی تاثیر معنی داری داشت (0/01>p).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت امیددرمانگری گروهی می تواند در افزایش کیفیت زندگی افراد ناتوان اثربخش باشد.

    کلیدواژگان: امیددرمانگری گروهی، کیفیت زندگی، ناتوانی جسمی - حرکتی
  • راضیه هادی زاده، علیرضا ماردپور*، خسرو رمضانی صفحات 327-336
    زمینه

    درگیری تحصیلی از متغیرهای تاثیرگذار در حوزه آموزش و یادگیری است که از عوامل مختلفی تاثیر می پذیرد، اما  توانایی شناختی، وضعیت اجتماعی - اقتصادی و اشتیاق تحصیلی چگونه تاثیر دارد؟

    هدف

    این پژوهش به منظور بررسی الگوی ساختاری پیش بینی درگیری تحصیلی بر اساس توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی با میانجی گری اشتیاق تحصیلی در دانش آموزان دختر متوسطه شهرستان رومشکان در سال  97-96 انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان رومشکان بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تعداد 317 نفر انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو (2013)، پرسشنامه توانایی شناختی نجاتی (1392)، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (2004) و پرسشنامه محقق ساخته وضعیت اجتماعی - اقتصادی و اطلاعات جمعیت شناختی بودند. برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر اثرات معنی دار مستقیم توانایی شناختی، وضعیت اجتماعی - اقتصادی، و اشتیاق تحصیلی بر درگیری تحصیلی و همچنین اثرات معنی دار مستقیم توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی بر اشتیاق تحصیلی بود(P<0/05). همچنین،  توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی  اثرات غیرمستقیم معناداری به واسطه اشتیاق تحصیلی بر درگیری تحصیلی داشتند(P<0/05). همچنین، نتایج نشان داد که مدل طراحی شده با داده های نمونه این پژوهش برازش مناسبی داشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین الگوی ساختاری مذکور می تواند میزان درگیری تحصیلی دانش آموزان را با توجه به متغیرهای توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی و اشتیاق تحصیلی  پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، توانایی شناختی، وضعیت اجتماعی - اقتصادی، دانش آموز
  • غزاله خیر، غلام رضا منشئی* صفحات 337-348
    زمینه

    تحقیقات نشان داده است که بیماری های فیزیولوژیک و مزمن مانند روماتیسم می تواند فرآیندهای روانشناختی، ارتباطی، اجتماعی و هیجانی کودکان را با آسیب مواجه سازد.آیا درمانگری از طریق ذهن آگاهی می تواند به کاهش این آسیب ها منجر شود؟

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمانگری ذهن آگاهی کودک محور بر شدت درد کودکان مبتلا به رماتیسم انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کودکان مبتلا به رماتیسم شهر اصفهان در سه ماهه پاییز سال 1397 بود. در این پژوهش تعداد 30 کودک مبتلا به رماتیسم با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش مداخله ذهن آگاهی کودک محور (بوردیک، 1396) را طی سه ماه در 10 جلسه 60 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه مورد استفاده شامل پرسشنامه درد مک گیل (ملزاک، 1997) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمانگری ذهن آگاهی بر شدت درد کودکان مبتلا به رماتیسم تاثیر معناداری داشته است (p<0/001). علاوه بر این نتایج نشان داد که این درمانگری توانسته تاثیر خود را در زمان نیز به شکل معناداری حفظ نماید (p<0/001). میزان تاثیر آماری درمانگری ذهن آگاهی بر شدت درد کودکان مبتلا به رماتیسم 90 درصد بود.

    نتیجه گیری

    می توان چنین نتیجه گرفت که درمانگری ذهن آگاهی با بهره گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه می تواند به عنوان یک درمانگری کارآمد جهت کاهش شدت درد کودکان مبتلا به رماتیسم مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شدت درد، رماتیسم
  • منیژه فیروزی*، محمدحسن شرفیان، ابوالفضل فتحی پور صفحات 349-354
    زمینه

    سرطان نامی ترسناک و مرگبار برای بسیاری از افراد جامعه است که باعث می شود این بیماران نه تنها به عنوان تابویی بزرگ ادراک شوند، بلکه احساس طردشدگی کنند. آیا تصورات قالبی  و نگرش های تبعیض آمیز در جامعه نسبت به این بیماران موجب کاهش حمایت و طرد آنان از جامعه می گردد؟

    هدف

    مطالعه تصورات قالبی و تبعیض علیه بیماران مبتلا به سرطان در شهر تهران بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی بود. شرکت کنندگان 134 نفر از ساکنان شهر تهران بودند که پرسشنامه نگرش نسبت به بیماران مبتلا به سرطان که توسط چو و همکاران (2012) ساخته شده بود را تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین غیرقابل درمان دانستن سرطان، تصورات قالبی از بیماران مبتلا به سرطان و تبعیض نسبت به آنان رابطه وجود دارد (p<0/001). علاوه بر این، کسانی که سابقه کار در مراکز خیریه حمایت از بیماران مبتلا به سرطان داشتند، تبعیض کمتری را نسبت به این بیماران از خود نشان دادند (p<0/05). همچنین مردان بیش از زنان نسبت به بیماران مبتلا به سرطان نگرش منفی داشتند، اما میزان اعمال تبعیض آمیز در بین زنان بیشتر از مردان بود(p<0/001).

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که در مورد بیماران مبتلا به سرطان نگرش های منفی و در نتیجه تبعیض وجود دارد و این امر ممکن است مبتلایان به سرطان را از حمایت اجتماعی محروم سازد.

    کلیدواژگان: سرطان، نگرش، حمایت اجتماعی، تصورات قالبی، تبعیض
  • معصومه ترابی *، مسعود نویدی، نادر منیرپور صفحات 355-362
    زمینه

    تحقیقات به ارتباط بین الگوها و خصوصیات شخصیتی انسان ها اشاره دارد. با توجه براین آیا می توان تاب آوری را بر اساس روان بنه ها پیش بینی کرد؟

    هدف

    این پژوهش باهدف پیش بینی تاب آوری بر اساس روان بنه های سازش نایافته اولیه و الگوی پنج عاملی شخصیت در پرستاران شاغل در بیمارستان های دولتی تهران انجام شد.

    روش

    روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. در این تحقیق 200 پرستار در بیمارستان های دولتی تهران بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها از آمار استنباطی شامل تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. ابزار مورداستفاده برای سنجش متغیرها عبارت بود از: فرم کوتاه روان بنه یانگ (1998)، پرسشنامه نئو فرم کوتاه (2004) و پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)

    یافته ها

    با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رابطه متغیرهای روان آزردگی گرایی و روان بنه های سازش نایافته اولیه با تاب آوری، منفی و معنادار (P<0/05) و رابطه برون گردی، گشودگی به تجربه و مسئولیت پذیری با تاب آوری، مثبت و معنادار است (P<0/05).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که با افزایش روان آزردگی گرایی و روان بنه های سازش نایافته اولیه از تاب آوری کاسته و همچنین با افزایش برون گردی، گشودگی به تجربه و مسئولیت پذیری، تاب آوری افزایش می یابد. هم‍ چنین نتایج نشان داد که روان بنه های سازش نایافته اولیه، دارای بیشترین تاثیر بر تاب آوری است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، روان بنه های سازش نایافته اولیه، الگوی پنج عاملی شخصیت
  • سید قاسم سیدهاشمی*، شلاله حسین نژاد، مریم حسین آبادی صفحات 363-372
    زمینه

    تحقیقات نشان از کاربرد نسخه فارسی استفاده از پورنوگرافی برای کاربران شبکه های اجتماعی دارد. آیا این مقیاس از درستی آزمایی و قابلیت اعتماد کافی برخوردار است؟

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی درستی آزمایی و قابلیت اعتماد نسخه فارسی مقیاس استفاده مشکل زا از پورنوگرافی در میان کاربران سایت های شبکه های اجتماعی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی بود که به صورت پیمایش آنلاین در میان کاربران شبکه های اجتماعی مجازی از مهر تا آذر 1397 اجرا شد. روش نمونه گیری از نوع در دسترس و داوطلبانه و حجم نمونه برابر 408 نفر بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه استفاده از پورنوگرافی (کارول و همکاران، 2018) و مقیاس استفاده مشکل زا از پورنوگرافی(بوث و همکاران، 2018). داده ها با استفاده تحلیل عامل تاییدی و آزمون آلفای کرونباخ مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ضرایب به دست آمده برای مولفه های برجستگی، تغییر خلق، تعارض، تحمل، عود، محرومیت و کل مقیاس به ترتیب71/0، 80/0، 68/0، 84/0، 88/0، 80/0 و 94/0 قرار گرفتند که حاکی از قابلیت اعتماد مطلوب مقیاس است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز رابطه معناداری بین متغیرهای آشکار (سوالات) و سازه های نهفته (عامل ها) را تایید کرد و نشان داد که ساختار شش عاملی از برازش مطلوبی در نمونه ها برخوردارند(GFI= 0/92, AGFI= 0/88, CFI= 0/96, RMSEA= 0/06).

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی مقیاس استفاده مشکل زا از پورنوگرافی در میان کاربران سایت های شبکه های اجتماعی از درستی آزمایی و قابلیت اعتماد مطلوبی برخوردار است و استفاده از این ابزار در تحقیقات آینده قایل اعتماد است.

    کلیدواژگان: پورنوگرافی، درستی آزمایی، قابلیت اعتماد، شبکه های اجتماعی
  • شراره عرفان منش، پویا حیدری*، راحیل شمسایی، صادق بای، ناهید افشاری صفحات 373-382
    زمینه

    تحقیقات نشان دهنده مراجعه روزافزون زوجین به روان درمانگری های مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانگری متمرکز بر هیجان برای مشکلات تنیدگی و سازش نایافتگی است. آیا می توان با مقایسه این دو درمان گفت کدامیک اثربخشی بیشتری دارد؟

    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانگری متمرکز بر هیجان برتنیدگی و احساس پیوستگی و بهبود  سازش یافتگی  در همسران شهر تهران در سال 1398 بود.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری همسران مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره خانواده در شهر تهران بوده اند. تعداد 30 زوج به صورت نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در دوگروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند (هر گروه 10 زوج). ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سازش یافتگی زناشویی اسپانیر (1976)، مقیاس پیوستگی آنتونوسکی (1993) و مقیاس افسردگی، اضطراب و تنیدگی-21 لاوی باند (1995) بوده است. دو پروتکل زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد (جانسون، 2004) و  زوج درمانگری متمرکز بر هیجان (ایزدی و عابدی (1392) برای دو گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای انجام گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از روش کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانگری متمرکز بر هیجان به طور معنی داری بر تنیدگی، احساس پیوستگی و بهبود  سازش یافتگی همسران اثربخش بوده اند (0/001>p).

    نتیجه گیری

    مداخلات و پروتکل های زوج درمانگری در محیط های مشاوره در هر دو درمان اثربخش بود.

    کلیدواژگان: زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد، زوج درمانگری متمرکز برهیجان، تنیدگی، احساس پیوستگی، بهبود سازش یافتگی
|
  • Mohammad Ali Besharat*, Zeinab Maserrat Pages 265-274
    Background

    Procrastination as a self-regulatory deficiency is considered as one of the main factors in several personal and interpersonal problems.

    Aims

    The main purpose of the present study was to examine psychometric properties of the Pure Procrastination Scale (PPS) including internal consistency, test-retest reliability, convergent/discriminant validity, and construct validity. Mehtod: Four hundred and eighty seven students (263 girls, 224 bpys) were included in this study. All participants were asked to complete the PPS, Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS), Ego-Strength Scale (ESS), and Mental Health Inventory (MHI-28).

    Results

    Test-retest reliability and internal consistency of the PPS were examined at satisfactory levels. The PPS revealed negative associations with self-oriented perfectionism (p>0/001), ego- strenght (p<0/001), and psychological well-being (p<0/001), as well as significant positive associations with other-oriented perfectionism (p<0/001), socially prescribed perfectionism (p<0/001), and psychological distress(p<0/001). These results confirmed the convergent and discriminant validity of the PPS.

    Conclusions

    Preliminary results of exploratory factor analysis confirmed a general factor for the PPS. Based on the results of the present study, it was concluded that the PPS can be considered as a reliable and valid scale to measure procrastination in Iranian samples.

    Keywords: Pure Procrastination Scale (PPS), reliability, validity, psychometry
  • Leila Behnia, Shohreh Ghorban *, Javad Khalatbari Pages 275-286
    Background

    Research suggests a relationship between insecure attachment and dysfunctional parenting with domestic violence, whereas, according to theoretical foundations, early maladaptive schemas can mediate this relationship.

    Aims

    investigate the relationship between insecure attachment and dysfunctional parenting with domestic violence mediated by early maladaptive schemas.

    Method

    The present study is a correlational study of path analysis. The statistical population of the study consisted of all women on the verge of divorce referring to Tehran social emergencies. The final sample size of the study consisted of (n=433) who were selected by Random cluster. Tools included Hazen and Shaver Attachment Styles (1987), Robinson et al.'s Parenting Dimension (2001), Young's Early Maladaptive Schema (1988), and the Roonma Noori Domestic Violence (2008). The method of data analysis was path analysis.

    Results

    insecure attachment and dysfunctional parenting have a significant positive relationship both directly and indirectly through early maladaptive schemes with domestic violence in women on the verge of divorce (p<0/01).

    Conclusions

    it means that, insecure attachment and dysfunctional parenting lead to the formation of most of the early maladaptive schemas and through these schemas provide the background for domestic violence.

    Keywords: Domestic violence, Divorce, Insecure attachment, Ineffective parenting, Early maladaptive schemas
  • Tayebeh Ghasemi, Hamidreza Oreyzi*, Zohre Moosavi Pages 287-296
    Background

    research shows organizational bullying can create emotional and psychological damages in employees. Could emotion regulation training help to decrease damages?

    Aims

    The present study was conducted aiming to investigate the effect of Emotion Regulation training on perceived bullying and job performance of female employees at the organization of physical education.

    Method

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population included all women working at the organization of physical education in the province of Isfahan who were working in the autumn of 2018. 30 female employees at the organization of physical education in the province of Isfahan were selected through non-random purposive sampling method and randomly replaced into experimental and control groups. Experimental group received 8 session of group emotional regulation training (Gross & Thompson, 2007). The applied questionnaires included perceived organizational bullying (researcher-made) questionnaire and job performance questionnaire (Hersi and Goldsmith, 1990). The data from the study were analyzed through ANCOVA method.

    Results

    The result showed that emotion regulation training has significantly influenced perceived bullying and job performance of female employees at the organization of physical education (p<0/0001). The statistical effect size of emotion regulation training on perceived bullying and job performance of female employees at the organization of physical education was 67% and 53% respectively.

    Conclusions

    based on the findings of the study it can be concluded that teaching emotion regulation techniques can increase job performance and decrease perceived bullying among female employees in organization of physical education.

    Keywords: Emotion regulation training, Perceived bullying, Job performance
  • Elnaz Ensafi, Ahbar Atadokht*, Niloofar Mikaeili, Mohammad Narimani, Reza Rostami Pages 297-306
    Background

    several studies have shown non-invasive brain stimulation techniques caused decrease in psychological symptoms in patient with obsessive-compulsive disorder. but could we show this through a meta-analysis study?

    Aims

    In this paper, we review the efficacy of transcranial direct current stimulation and repetitive transcranial magnetic stimulation on psychopathological symptoms via meta-analysis in patients with obsessive-compulsive disorder.

    Method

    A total of 10 studies were selected for this meta-analysis. The data were gathered from the following databases: scientific journals of psychology, PubMed, ScienceDirect, Springer, SID based on methodological conditions, topic and research design. The effect size of each study was calculated.

    Results

    based on the result of this meta-analysis, the combined effect size of transcranial direct current stimulation (p<0/0028) and repetitive transcranial magnetic stimulation (p<0/0069) effect in reducing obsessive-compulsive symptoms was found to be significant and large according to Cohen’s table.

    Conclusions

    non-invasive brain stimulation was found to have a large effect in reducing obsessive-compulsive symptoms in patients with obsessive- compulsive disorder.

    Keywords: Meta-analysis, Obsessive-compulsive disorder, Non-invasive brain stimulation techniques
  • Ali Mohammadzadeh, Akbar Rezaei, Elahe Alizade * Pages 307-316
    Background

    Attachment styles and personality types are key determinants of intimate relationships such as life and sexual satisfaction.  The issue of the present study is the lack of sufficient data regarding the relationship between attachment styles and personality types with life and sex satisfaction considering the interactive effects between them.

    Aims

    The aim of this research is to compare the rate of life satisfaction and sexual satisfaction with respect to attachment styles in two personality types A and B.

    Method

    The study was a causal-comparative design. Statistical population contains all married students of Payame Nour University of Tabriz in academic year 2018-2019, which amounts to 7000 subjects of whom 400 subjects were selected as sample through classified random sampling method. Diner's life satisfaction questionnaire(2008), Hadson's sexual satisfaction questionnaire(1981), Hazen and Shaiver's attachment style questionnaire(1987) and Burtner's personality type questionnaire(1967) were carried out on these subjects at first, and finally after eliminating 15 subjects from these samples because of errors contained in questionnaires, two-factor variance analysis of sample containing 385 subject was done.

    Results

    Findings show that the rate of life satisfaction is affected by the interaction between the type of attachment style of subjects and their personality types so that subjects with immune attachment style have higher rate of life satisfaction in both personality types, (p<0/05). Whereas sexual satisfaction of subjects is not affected by attachment styles personality type and the interaction between these two components (p>0/05).

    Conclusions

    Accordingly rate of life satisfaction is affected by their personality type according to their attachment style.

    Keywords: Life satisfaction, Sexual satisfaction, Attachment style, Personality types A, B
  • Ali Sheykholeslami*, Shokufehe Ramezani Pages 317-326
    Background

    Various research have shown the significant effect hope therapy have meaningful effects  in improving quality of life such as hope and psychological well-being,  self-esteem and  reducing stress, anxiety and depression among people but could this therapy be also effective among the man who have physical-motor disabilities? Disabilities in general and physical-motor disabilities in particular lead to mental stress in disabled individuals. Therefore, the question of this study is that whether hope therapy can improve the quality of life in these individuals.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group hope therapy based on the quality of life in men with physical-motor disabilities.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with control group. The statistical population consisted of all men with physical-motor disabilities covered by the Welfare Organization of the city of Kamyaran in 2015-2016. Among them, 30 individuals were recruited by using convenience sampling and assigned randomly into two experimental (n=15) and control groups (n=15). The experimental group received 8 sessions of group hope therapy (Snyder, 2000). To collect data, the World Health Organization quality of life instrument-short form (1991) was used. The data were analyzed using the analysis of covariance.

    Results

    Group hope therapy had a significant effect on the quality of life of men with physical-motor disabilities (p<0/001).

    Conclusions

    It can be concluded that therapeutic interventions such as group hope therapy can be effective to increase the quality of life in disabled people.

    Keywords: Group hope therapy, Quality of life, Physical-motor disability
  • Alireza Maredpour*, Khosro Ramezani, Razieh Hadizadeh Pages 327-336
    Background

    Academic engagement is one of the effective variables in the field of education and learning, which is affected by various factors, but to what extent can cognitive ability, socioeconomic status and academic enthusiasm?  

    Aims

    The present study was carried out to investigate the structural pattern of predicting academic engagement based on cognitive ability and socioeconomic status by mediating academic enthusiasm in high school students in the city of Rumshkan in 2017-2018.

    Method

    The research method was descriptive-correlational of structural equation modeling type. The statistical population of the study consisted of all secondary school female students in the city of Rumshkan who were selected by multi-stage cluster sampling method (317 people). The used instruments included Reeve's (2013) academic engagement scale, Nejati's (2013) cognitive ability questionnaire, Fredericks et al (2004) academic enthusiasm inventory, and researcher-made socio-economic and demographic information questionnaire. The data were analyzed by  structural equation modeling.

    Results

    The results showed significant direct effects of cognitive ability, socioeconomic status, and academic enthusiasm on academic engagement as well as  significant  direct effects of cognitive ability and socioeconomic status on academic enthusiasm. Also,  cognitive ability and socioeconomic status had significant indirect effects on academic engagement by mediating academic enthusiasm. Also, results showed that the designed model by using the present study sample had appropriate model fit.

    Conclusions

    Therefore, the mentioned structural pattern can predict the extent of students' academic engagement with regard to the variables of cognitive ability, socioeconomic status, and academic enthusiasm.

    Keywords: female-headed households, positive psychotherapy, mindfulness, life-quality
  • Ghazale Khayyer, Gholam Reza Manshaei* Pages 337-348
    Background

    many researches have shown physiological and chronic diseases such as rheumatism can damage the children’s psychological, relationships, social and emotional processes. Could mindfulness therapy be effective to reduce if this damages?

    Aims

    Therefore, the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of child-oriented mindfulness on pain of the children with rheumatism.

    Method

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period. The research population included the children with rheumatism in the city of Isfahan in the autumn of 2018. 30 children with rheumatism were selected through non-random convenient sampling and randomly replaced into experimental and control groups. Then the experimental group received ten sixty-minute sessions of child-oriented mindfulness interventions (Burdic, 2017) during three months. The applied questionnaire included McGill Pain Questionnaire (Melzack, 1997). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Results

    The results of the study showed that mindfulness therapy has significantly influenced pain of the children with rheumatism (p<0/001). Moreover, the results showed that this therapy was able to significantly maintain its effect in time (p<0/001). The degree of statistical effect of mindfulness therapy on mindfulness on pain was 90% respectively in the children with rheumatism.

    Conclusions

    According to the findings of the present study it can be concluded that mindfulness therapy employing techniques such as thoughts, emotions and mindful behavior can be applied as an efficient therapy to decrease pain of the children with rheumatism.

    Keywords: Mindfulness, pain, rheumatism
  • Manijeh Firoozi*, Mohammad Hasan Sharifiyan, Abolfazl Fathipour Pages 349-354
    Background

    Cancer has been perceived as a horrible and deadly disease among some people, which may cause felling neglected and inadequate social support, but could these attitudes lead the persons of society to decrease their social support and avoid them? 

    Aims

    In order to discover the reasons for inadequate social support, this study investigated the attitude of the citizens of Tehran toward cancer patients.

    Method

    This study was a correlational-descriptive design. One hundred and thirty-four people completed the attitude toward cancer patients scale (Cho and Colleague, 2012). 

    Results

    The results demonstrated that there was a positive relationship between the belief regarding the impossibility of the cancer treatment, stereotypes of cancer patients, and discrimination against them. Furthermore, people who had the experience of volunteering in the centers for supporting the cancer patients showed lower discrimination against these patients. Also men showed more negative attitudes toward the patients than women, but had lower discriminating actions against them than women.

    Conclusions

    the findings showed that individuals with negative attitudes toward cancer patients were more likely to have discrimination against them and provided inadequate social support.

    Keywords: Cancer, Attitude, Social support, Stereotypes, Discrimination
  • Masoumeh Torabi *, Masoud Navidi, Nader Monirpour Pages 355-362
    Background

    several researches have referred to relationship between Schemas as the core of human beliefs and personality styles and characteristics. According to this could we predict resiliency based on the schemas?

    Aims

    This study was conducted with the aim of predicting the resiliency based on early maladaptive schemas and a five-factor model of personality in nurses working in governmental hospitals in Tehran.

    Method

    The research method is descriptive and correlational. In this study 200 persons were selected according to available sampling method. In order to analyze the data, inferential statistics including Multiple Regression Analysis and Pearson Correlation Coefficient test were used. The tool used to measure variables was the schema questionnaire-short form (J. E. Young, 1998), Neo short form questionnaire (2004), and Conner & Davidson's resiliency questionnaire (2003).

    Results

    Using Multiple Regression Analysis and Pearson Correlation Coefficient, relationship between neuroticism variables and early maladaptive schemas with resiliency is negative and significant (P<0/05) and the relationship between extroversion, openness to experience and responsibility with resiliency is positive and significant (P<0/05).

    Conclusions

    The results showed that with increasing neuroticism and early maladaptive schemas, resiliency is reduced and with increasing extraversion, openness to experience and responsibility, resiliency is increased. The results also showed that the early maladaptive schemas had the greatest impact on resiliency.

    Keywords: Resiliency, Early maladaptive schemes, Five-factor model of personality
  • Seyed Ghasem Seyed Hashemi*, Shalaleh Hosseinnezhad, Maryam Hosseinabadi Pages 363-372
    Background

    research shows applying the Persian version of problematic pornography consumption for social network users. But could we examine the validity and reliability of this scale among social network users.

    Aims

    The purpose of the present research was to examine the validity and reliability of the Persian version of problematic pornography consumption scale among social networking sites users.

    Method

    This descriptive -Survey study was performed by online survey among social networking sites users during october to december 2018. Four hundred and eight people were selected via voluntary-responses and convenience sampling. In this research, the applied instruments were the pornography use(Carroll and colleague, 2018) and problematic pornography consumption scale (Bőthe and colleague, 2018). Data were analyzed using Cronbach’s alpha and confirmatory factor analysis (CFA).

    Results

    The coefficients obtained for salience, mood modification, conflict, tolerance, relapse, withdrawal and total scale, were respectively, 0/71, 0/80, 0/68, 0/84, 0/88, 0/80 and 0/94, which indicate a good reliability. Results of confirmatory factor analysis indicated that significant relationship between observed variables (questions) and the latent structures (factors) confirmed, and the six-factor in this sample was appropriate fitness (GFI= 0/92, AGFI= 0/88, CFI= 0/96, RMSEA= 0/06).

    Conclusions

     Persian version of problematic pornography consumption scale among the social networking sites users has good reliability and validity, and use of this tool in future research is reliable.

    Keywords: Pornography, Reliability, Validity, Social networking
  • Sharareh Erfanmanesh, Pouya Heydari*, Rahil Shamsaee, Sadegh Bay, Nahid Afshari Pages 373-382
    Background

    research refers to increasing number of couple referred to psychotherapy to treat emotional relationships and adjustment problems through couple therapy based on admission and commitment and emotional focused couple therapy. But could we compare the effectiveness of these therapies? One of the common reasons these days are referred to psychiatrists and psychologists is the problem of marriage and emotional relationships between spouses and therapist couples for this reason, it has become a very popular mental health professional common.

    Aims

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of Couple therapy based on admission and commitment and excitement therapy couple on stress and cohesion and improvement of adjustment in Tehran’s wives in 2019.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The study population consisted of spouses who referred to family counseling clinics in Tehran. Thirty couples were selected by purposive non-random sampling and were randomly assigned to two experimental and control groups (10 couples each). The research tools were Spinier Adjustment questionnaire (1976), Antonovsky’s Consistency scale (1993) and Lovibond Scale of Depression, Anxiety and Stress-21 (1995). Two treatment protocols for the two experimental groups were performed in eight 90-minute sessions. Data analysis was performed using covariance.

    Results

    The results showed that acceptance and commitment-based couple therapy and emotion-focused couple therapy were significantly effective on stress, cohesion and improvement of adjustment in spouses.

    Conclusions

    interventions and protocols in counseling settings were effective for both treatment.

    Keywords: Couple therapy based on admission, commitment, Excitement therapy couple, Stress, Affection, Improvement of adjustment